Tema

För att göra festen lite extra underhållande kan det vara roligt med ett tema. Ofta låter man då temat genomsyra det mesta i festen. Det är lätt att tänka att man måste göra det väldigt avancerat för att det ska bli bra, men ofta funkar det lika bra med lite tanke, planering och enkla medel.

En bra början är att välja ett tema som är lätt att associera till och många av gästerna känner igen.
Då blir det både lättare för den som ska planera festen och de som ska delta. Ett tema för en fest kanegentligen vara vad som helst – men ofta väljer man någon man gillar eller som man kanske tycker symboliserar det man firar på ett bra sätt.

Vid högstidsfester, så som jul, nyår eller midsommar brukar själva högtiden ofta räcka som tema, men givetvis kan man även då ’lägga till’ ett tema. Några exempel på teman som det enkelt går att både dekorera, laga mat och ha maskerad kring är; det årtal jubilaren är född, favoritfärg, innevarande årstid, de fyra elementen, en plats, årtionde/århundrade, favoritland eller yrken.

För att göra temat tydligt finns två tumregler;

● Var konsekvent, använd temat så mycket du kan i allt från utseendet på inbjudan, till dekorationer, mat, aktiviteter och kanske även musiken och klädkoden (maskerad).

● Lägg lite tid på att dekorera själva lokalen, kom ihåg alla utrymmen som gästerna ska använda, så som exempelvis toaletterna och ingången.

Om man använder temat i klädkoden kan man uppmuntra gästerna lite extra genom att t.ex. utse bästa klädsel.

TÄNK PÅ!

  • Satsa på några färre ’dyrare’ saker som tydligt lyfter temat, så som en särskild maträtt, dryck, serveringsform eller dekoration. Fynda resten på billighetsbutiker eller skapa själv.
  • Om du har begränsat med prylar som speglar temat, koncentrera dem till någon plats som gästerna ser tydligt och mycket av under kvällen – så som i dukningen.
  • Tänk kreativt, du kommer långt med att pyssla lite och att använda prylar på ett nytt sätt. Kanske ballongblommor i brittiska flaggans färg om du har Storbritannien som tema eller toalettpapper med meddelanden som speglar temat etc.