Tal

Tal av olika slag är vanliga på fester. Är det en fest för en person eller en bedrift handlar talen ofta om det – men det kan lika gärna vara av mer allmän karaktär. Exempelvis att önska gott nytt år vid årsskiftet. Ska man ordna en fest där man kan anta att det kommer vara tal är det smidigt att organisera det genom en toastmaster/toastmadame

Några tips för den som ska hålla tal:

  • Tematisera – ofta är det enklare att prata runt ett tema.
    • Håller du talet på en jul/nyårsfest eller liknande är det lämpligt att använda det som utgångspunkt, kanske inleda med något kort om vad högtiden betyder för dig eller skojig fakta som inte är så allmänt känd.
    • Håller du talet till en person kan du använda det som inspiration. Vanliga teman är; vad hände det året personen föddes? Man kan t.ex. bygga ordval och/eller visualiseringen av innehållet kring ett intresse som personen har, så som mat, land eller resor.    
  • Våga vara personlig, men inte för personlig – några roliga anekdoter och att bjuda lite på sig själv (eller jubilaren om man talar till någon) brukar vara lagom nivå.
  • Prata inte för länge – max 5-10 minuter brukar vara en bra tumregel.
  • Om du är väldigt rädd för att hålla tal men ändå gärna vill säga något kan det vara ett alternativ att utbringa en skål och/eller tacka för att du fått komma.

TÄNK PÅ!

Om du planerar att hålla ett tal som kräver viss teknisk support, exempelvis projektor, ljud etc. kontrollera att det kommer att finnas tillgängligt innan du skriver talet.

  • Öva, öva, öva – även rutinerade talare blir bättre av att vara väl förberedda!

Om du känner dig nervös är det bra att vara lite fysisk aktiv precis före du ska ställa dig upp så att du får upp lite energi och hjärnan får annat att tänka på. Några småhopp så du får en liten kick.