På kvällen efter studenten brukar klassen ordna en studentfest. På vissa skolor går flera klasser ihop och arrangerar tillsammans. Vissa hyr in band eller artister som spelar. Många av festerna har teman som styr utsmyckningen av lokalen och deltagarna klär ut sig. De flesta fester brukar börja med mat och dryck, följt av mingel/dans (framträdanden).

 

Oftast sker festen på lokal. Det kan antingen vara på en lokal som erbjuder både utrymme och mat eller så hyr man en lokal och ordnar själv med mat och dryck. Om man inte bokar en lokal där mat ingår är det ofta enklast att anlita en cateringfirma eftersom både studenterna och släkt och vänner brukar vara upptagna under dagen och ofta har svårt att hjälpa till. Det fungerar lika bra med buffé som med bordsservering. Maten behöver inte vara avancerad, men det är ofta bra med ett ordentligt mål mat – studentdagen börjar tidigt och många vill hålla på långt in på natten. Blir det sent är det bra att ha kvällsvickning förberett också för att serveras runt 23.30. Se till att ha ordentligt med dricksvatten lätt tillgängligt.

Finansieringen av studentfesten kan ske på olika sätt. Studenterna kan antingen samla in pengar under året genom olika aktiviteter, eller betala en biljettavgift – eller en kombination av de två. Ibland säljer eleverna biljetter till ”eftersläppet” där andra vänner och även föräldrar är inbjudna för att finansiera festen.

 

Lämna ett svar