Mat & Dryck

När du ska planera mat och dryck för festen bör du fundera på:

  • Antal – hur många gäster ska du ha?
  • Flöde – kommer alla gäster samtidigt eller är det öppet hus?
  • Meny – vill du bjuda på mat och dryck eller kanske bara dryck och enklare tilltugg?
  • Arbete – hur mycket kan/vill du göra själv och vad vill du köpa in?

Olika varianter av buffé är ofta en smidig lösning, särskilt om man har öppet hus. Om inte alla ska äta samtidigt är det bättre att ha fler mindre portioner förberedda så att man kan byta ut serveringsfaten eftersom och inte behöver ha all mat framme samtidigt. Har man många som ska äta samtidigt och vill servera vid bordet bör man istället se till att ha ordentligt med serveringspersonal så att maten kommer samtidigt.

Beroende på festens syfte och hur den är upplagd kan hållpunkterna för mat och dryck variera, men följande är vanligt;

  • Välkomstdrink;  ett glas mousserande vin/Champagne/alkoholfritt bubbel.
  • Förrätt; lättare rätt, ofta kall, men kan också vara varm, ex. soppa.
  • Huvudrätt; matigare rätt, ofta har man åtminstone två alternativ, ex. kött/fisk eller fisk/vegetarisk t.ex.
  • Efterrätt och kaffe/te; kakor, tårta eller liknande
  • Kvällsvickning; lättare mat som gästerna kan ta själva, ex. korv med bröd, tunnbrödsrulle med fyllning etc.

Generellt brukar man servera välkomstdrink direkt när gästerna kommer. Det är ett bra sätt att ge de som kommer tidigt något att dricka medan man väntar på att alla ska komma. Tror man att gästerna är hungriga eller det är långt till lunchen/middagen kan man också servera smårätter till välkomstdrinken. Efter eventuella aktiviteter följer sedan middagen; förrätt och huvudrätt i ganska tät följd. Efterrätten kan man antingen servera direkt efter eller så ger man gästerna en halvtimme att smälta maten om man vill ha ytterligare aktivitet. Ofta serverar man kaffe/te till efterrätten men det går också att servera det separat efter att man har ätit efterrätt. Vill man erbjuda Avec gör man det i samband med kaffet/teet. Om festen håller på in på småtimmarna är det ofta bra att ha ytterligare lite mat senare på kvällen, runt 23.30, s.k. kvällsvickning. Det bör vara enklare mat som går att äta stående och som gästerna kan ta själva.

Dryck till många personer för en lång kväll kan ofta bli ganska kostsamt om man har hyrt lokal där man ska betala för mat och dryck. Ett vanligt alternativ är då att man bjuder på välkomstdryck samt dryck till maten men att baren sedan finns till självkostnadspris för gästerna. Vill man gärna bjuda på dryck hela kvällen kan det vara lämpligt att försöka hitta en lokal där man kan ta med egen dryck.  

TÄNK PÅ!

  • Om gästerna kommer i flera omgångar är det bättre att ha flera mindre pajer/tårtor etc. som går att ta fram eftersom.
  • Det är inte nödvändigt att ha alternativ för alla tänkbara allergier och preferenser, men en viss bredd i maten är ofta bra att planera in. Ett alternativ är också att ha ’plockmat’ av olika typ så kan alla kombinera det som passar dem bäst. Ha alltid alkoholfria alternativ till hands.
  • Om festen hålls i hemmet:
    • Se till att ha tillräckligt med kylutrymme förberett. Utöver kyl kan en kallare källare eller kylboxar med kylklampar vara ett bra alternativ om det är varmt.
    • Ofta är det bättre att satsa på färre, enklare alternativ av mat än en massa olika komplicerade rätter – annars hinner man inte umgås med gästerna!
  • Om ni inte har serveringspersonal:
    • Delegera ut vem som är ansvarig för att fylla på maten/servera dryck etc.
    • Se till att ha förberett fat med maten upplagd så att det bara är att ta fram och byta när det tar slut.
    • Låna eller hyr in större pumptermosar för kaffet/te om ni är många.
    • Se till att någon har ansvar över baren om ni är många. Systembolaget erbjuder att man returnerar oöppnade flaskor mot uppvisande av kvitto.