Firandet av Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag med kalkon som huvudnummer. Här i Sverige är gåsmiddagen framför allt en skånsk sed där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet. En klassisk gåsmiddag består av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka. Det finns en mängd recept som du kan hitta för att tillaga en god gåsmiddag.


 

En traditionell gåsamiddag med alla tillbehör är en riktig festmåltid, ett gåsagille rätt och slätt. Innan den gyllenbruna gåsen serveras med alla passande tillbehör avnjuts en rykande het svartsoppa. Soppan är en mustig anrättning gjord på gåsblod kryddad med nejlikor, ingefära, kryddpeppar och en försvarlig skvätt konjak. Det är till svartsoppan som kråset serveras. Det vill säga: hals, lever, hjärta, kräva och stekta vingar. Ofta går det att byta ut svartsoppan mot hummersoppa.
Gåsen äts sedan med kokta äppelklyftor, katrinplommon, kokt potatis, brysselkål, rödkål och en fyllig sås. Äppelkaka med vaniljsås är den givna efterrätten till Mårten gås.

Lämna ett svar