Lokal

Innan du bestämmer dig för var du vill ha din fest så fundera på följande:

● Hur många gäster ska du ha?
● Vill du ha festen hemma eller hyra lokal?
● Om du ska hyra lokal:

○ Kostnad – vad har du för budget? Kostnaderna för lokaler inom samma område kan variera väldigt mycket beroende på vad som ingår i priset, så det lönar sig ofta att titta runt lite.

○ Läge – spelar det någon roll var lokalen ligger? Om gästerna själva ska ta sig dit och hem får det gärna vara lätt att ordna med transport.

○ Tjänster – vill du att mat och dryck ska ingå i hyran? Behöver du serveringspersonal?

○ Aktiviteter – vad vill du roa gästerna med och vilka krav ställer det på platsen? Är det middag och dans, mingel och musik eller kanske flera dagars-projekt med olika typer av aktiviteter?

○ Övernattning – vill du att gästerna ska sova kvar? Hyr du av ett hotell, vandrarhem eller liknande finns ofta sovplatser i anslutning till festlokalen till självkostnadspris.

Annars kan det vara bra att titta lite på vad som finns i närheten av lokalen.

 • Om du ska ha festen hemma:
  • Utrymme – har du tillräckligt? Om inte kan ett tält vara ett alternativ. Det finns många firmor som hyr ut enklare (enbart tak eller tak och väggar) eller mer avancerade (där också golv och belysning ingår) tält för olika antal personer. Enklare tält finns också att köpa för en billig penning på flera av de större butikskedjorna som har varor för utomhusbruk.
  • Väder – om det förväntas bli kallt och ni ska vara ute kan det vara lämpligt att ordna med gasolvärmare och/eller filtar.

När förutsättningarna är klara blir det enklare att bestämma vilken plats som passar bäst!

TÄNK PÅ!

 • Om du hyr lokal:
  • Många lokaler har regler för hur länge man får ha festen igång, dubbelkolla vad som gäller och vilken flexibilitet som finns innan du bestämmer dig.
  • Kontrollera vilka skyddsregler för brand etc. som gäller samt säkra att du har nödvändiga försäkringar på plats.
 • Om du ska ha festen hemma och har ljudkänsliga grannar som inte står på ordinarie inbjudningslista kan ett tips vara att skicka dem information om festen i god tid innan. Kanske inkluderar du även ett presentkort till Systembolaget och ger dem möjligheten att avnjuta drycken hemma ackompanjerad av festmusiken eller att ta med den och komma på festen om de vill.