Klädsel

Ofta vill man klä upp sig lite när man ska på fest. Den som bjuder in kan hjälpa gästerna förstå förväntningarna på klädseln genom att använda någon av de traditionella klädkoderna. Man kan också låta festens tema avgöra, om man har ett sådant, eller ordna maskerad. Ofta använder man klädkoder för att skapa en viss stämning – många brukar uppleva att det blir ’festligare’ om de är mer uppklädda än till vardags – men det kan också ses som ett sätt att visa respekt för festens ändamål.

De fyra etablerade klädkoderna är Frack, Smoking, Mörk kostym samt Kavaj.

  • Smoking; innebär smoking alternativt klänning/aftonklänning/kjol eller finare byxdress.
  • Mörk kostym; innebär, blå/mörkblå eller svart kostym alternativt klänning eller kjol.
  • Kavaj; innebär det att man skall klä upp sig mer än till finare vardag. T.ex. mörk kostym, kavaj och byxa i samma färg eller en blazer/udda kavaj med byxa i avvikande färg alternativt klänning, kjol/byxa och finare topp eller dräkt.

Idag använder man utöver dessa ett antal extra klädkoder så som ’Festligt’ eller ’Somrigt’, vilket medvetet ger utrymme för en ganska bred tolkning. Vill man inte styra gästerna alltför mycket är det ett bra alternativ.

Om ingen klädkod finns på inbjudan betyder det traditionellt högtidsdräkt, frack eller långklänning. Nuförtiden brukar det dock snarare betyda att man får ta på sig precis vad man vill. Är man osäker är det alltid bäst att höra efter med arrangören av festen.