Till studentmottagningen, buffén och större fester vill de flesta servera vin, cider eller andra festliga drycker. Men hur ska man beräkna mängden vin per person? Här får du tips som hjälper dig att beräkna och köpa rätt mängd.

Bildresultat för champagne

Om du planerar att köpa stora mängder alkohol på Systembolaget ska du säga till i förväg och se till att beställa in så att affären har nog med buteljer. Detta gäller särskilt champagne och mousserande vin.

När du köper vin på Systembolaget kan du alltid köpa lite extra om du har möjlighet. Obrutna förpackningar och oöppnade flaskor kan du nämligen lämna tillbaka och få tillbaka pengarna för efter festen.

Bildresultat för vin

Fördrink: Till fördrink bjuds det ofta på champagne eller mousserande vin alternativt en drink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund.

Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person.

Huvudrätt/Varmrätt: Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. En till två flaskor öl brukar räcka till de som inte önskar vin. Om vinet inte serveras av personal utan står ute på borden brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl.

Alkoholfritt: Tänk på personer som inte dricker alkohol! Köp god, torr cider till fördrinken och maten, så att de inte behöver dricka mineralvatten eller läsk hela kvällen.

Avec : En avec består ofta av 4 cl sprit. Räkna med ett glas avec per person.

 

Hur många glas är det i en flaska?

Champagne och mousserande vin: En flaska champagne räcker till cirka 6 glas om du är generös och serverar 12 cl per person. Med 9 cl räcker en flaska champagne till 8 glas.

Vin: Hur långt en box med vin räcker beror på vinglasen och då även typ av vin. En box med rött vin räcker till cirka 22 glas. En box med vitt vin räcker till cirka 25 glas. En flaska med rött vin räcker till 5-6 glas och en flaska med vitt vin räcker till 6-7 glas.

Avec: ”Det lilla glaset” som ofta serveras till kaffet. En flaska rom/cognac/punch räcker till cirka 17 glas.

 

Tack Tasteline för tipsen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar