Dukning

Dukningen är viktig för att sätta stämningen och tonen för festen. Det är ofta enkelt att göra det lite allmänt festligt så genom att lägga lite tanke bakom dukningen och har man valt ett tema är bordet en viktig del i att lyfta fram det.

Som bas använder man generellt duk, servetter och ljus. Till det kan man välja fritt – kanske några kvistar, serpentiner, flaggor, konfetti eller blommor? Kom ihåg att man inte måste använda sådant som är avsett för dukning – vanliga prydnadsföremål, snäckor eller julgransbelysning kan fungera lika bra! Det kan också vara roligt att använda sig av säsongsbetonade dekorationer, så som höstlöv, vårblommor etc. Det är ofta smart att placera huvuddelen av bordsdekorationerna i mitten av bordet, i cirkelns centrum om det är runt, längs med bordets mitt om det är avlångt. Använd gärna saker i olika höjder, men kom ihåg att inte blockera sikten så att gästerna inte kan prata med varandra. Undvik också att ställa ut saker som lätt kan välta omkull, så som rangliga ljusstakar. Vill man bestämma var alla ska sitta kan man köpa eller göra placeringskort i samma stil som dukningen.  

Valet av mat och dryck avgör vilka tallrikar, bestick och glas som behövs. Ska man servera maten på tallriken eller har buffé och vill ha tallrikarna på buffébordet kan man bara lägga en servett för att markera platsen. Ska man servera tallrikar med förrätten på kan man duka fram huvudrättstallriken och ställa förrätten ovanpå. Efterrättstallrikar tar man i samband med att den serveras. Glas och bestick för alla rätter ställer och lägger man fram direkt. Allmänt gäller att man börjar använda  besticken längst ut och arbetar sig inåt. Efterrättsbesticken ligger ovanför tallriken, mellan den och glasen. Kaffe/tekopp kan man välja om man vill ställa fram innan eller ta i samband med efterrätten.   

TÄNK PÅ!

  • Om du inte har cateringfirma som ordnar dukar – se till att du kan stryka dem på plats, det gör stor skillnad för intrycket av dukningen!
  • Beroende på typ av mat kan det vara bra att ha en extra uppsättning servetter förberedd. Detsamma gäller levande ljus om du använder det.
  • Återanvänd dekorationer/prylar som du har hemma. Blir mer personligt och sparar pengar.
  • Tänk kreativt, en julbelysning kan rullas till ett nystan och bli en mysig ljuskälla, stenar kan målas för att fånga upp ett färgtema, flera servetter i olika färg kan kombineras för att symbolisera en flagga etc.
  • Om du beräknar tallrikar, bestick och glas så att gästerna behöver vara särskilt noga med att hålla reda på sin uppsättning är det bra att använda någon form av markör på vem som har